Guió d’Actes Festes d’Hivern d’Ibi 2012 – Guión de Actos Festes d’Hivern Ibi 2012

Foto: www.comunitatvalenciana.com
Demà divendres comencen les FESTES D’HIVERN D’IBI 2012 amb el Pregó i presentació de la Revista Enfarina’t i el diumenge serà la celebració de Santa LLúcia. El Grup de Danses d’Ibi surgix d’aquestes festes centenàries que tindran els seus dies forts el 28 i 30 de desembre amb els Enfarinats i les Danses com a fils conductors. Enguany el Grup de Danses representarà a la Dansà de Fadrins, per tant és un any especial per a nosaltres. Vos deixem el programa d’actes:

Divendres, 14 de desembre

21’00 hores. PREGÓ DE LES FESTES D’HIVERN, des del balcó de l’Ajuntament vell, actual Arxiu Municipal, a la plaça de les Corts i com a acte inaugural de les Festes d’Hivern.
21’15 hores. PRESENTACIÓ DEL LLIBRET ENFARINA’T.  Llibret que pretenem que siga la veu i la memòria de les Festes d’Hivern i finestra oberta a tots aquells que desitgen escriure, aportar fotografies o deixar constància del que són cada any aquestes tradicionals Festes. Saló d’Actes de l’Arxiu Municipal.
En finalitzar, hi haurà un vi d’honor per als assistents.

CELEBRACIÓ DE SANTA LLÚCIA

Dissabte, 15 de desembre

12’00 hores. Concentració de xiquets i xiquetes a la plaça de la Palla que, precedits per Castell Vermell, faran una cercavila fins arribar a l’ermita, on es farà el tradicional Bateig de Santa Llúcia.

Diumenge, 16 de desembre

10’00 hores. PROCESSÓ DE SANTA LLÚCIA. Des de l’església de la Transfiguració fins l’ermita.
10’30 hores. MISSA DE SANTA LLÚCIA, a l’ermita de la santa. En acabar, es cantaran els tradicionals GOJOS.
11’00 hores. CROSS ESCOLAR. Des de la porta de l’Ajuntament, amb premis de pernils als primers classificats. Se’n sortejarà un altre entre tots els participants.
12’45 hores. BAIXADA per l’Avinguda Joaquín Vilanova de les parelles que enguany prendran el compromís de fer danses.
PESADETA DEL TORRÓ. Els homes oferiran a les seues parelles la típica pesadeta com a galanteria.
LES CARRERES. Primerament els Fadrins, des de l’Ajuntament fins a l’ermita, d’anada i tornada, i seguidament els Casats, des del cantó de l’església fins l’Ajuntament.
SORTEIG I PROCLAMACIÓ DELS REIS DE LES DANSES, des del balcó de l’Ajuntament, els REIS de Casats i Fadrins convidaran tot el poble amb el conegut “EL REI FA FESTA”. Seguidament, i acompanyats pel Sonet, a la plaça de l’Església, totes les parelles ballaran per al públic assistent.
L’absència de dansà de Fadrins fa que el tradicional PREGÓ DELS FADRINS, que té lloc a la plaça de l’Església acompanyats per la tradicional burreta no es duga a terme enguany.

Dilluns,  24 de desembre

9’00 hores. PUJADA AL BETLEM. Eixida des de la plaça de l’Església. Fa 31 anys que es fa aquesta activitat esportiva que té com a finalitat la col•locació d’un naixement nadalenc al cim de la Teixereta, cim emblemàtic de tots els iberuts. Activitat organitzada per Amics de les Muntanyes i patrocinada per la Regidoria d’Esports.
12’00 hores. RONDA DE NADALENQUES. La Unió Musical d’Ibi té per costum en aquest dia tan assenyalat, felicitar el Nadal a tot el poble amb música.
18’00 hores. INAUGURACIÓ DE BETLEMS. En primer lloc el del carrer de les Eres; seguidament, els instal•lats a la Cova del Pessebre, la llotja de l’Arxiu Històric, la seu social de l’Associació Reis Mags a la Comissió de Festes de Moros i Cristians i a l’ermita de Sant Vicent l’instal•lat per l’Ajuntament.

19’00 hores. «BANDOS» DELS FADRINS.  Començament de la comitiva al carrer de les Eres (a l’encreuament amb el Ravalet) i acabament davant l’Ajuntament.

Dimarts, 25 de desembre

10’00 HORES. ELS BONS DIES DE NADAL. Concentració dels Fadrins i de Castell Vermell. Posteriorment, cercavila i visita a les autoritats locals, civils, militars i eclesiàstiques.

De nou, l’absència de dansà de Fadrins fa que l’acte conegut com ELS LLAÇOS, en què les fadrines ofereixen a les seues parelles els llaços i el mocador que llueixen els dies 28 i 30, fa que no es duga a terme enguany.

Dijous, 27 de desembre

21’00 hores. “BANDOS” DELS AMANTATS. Des del carrer de les Eres, els Amantats aniran pregonant amb els seus “bandos” tot allò que haja esdevingut a llarg de l’any. Acabaran davant l’Ajuntament.

Divendres,  28 de desembre

8’00 hores. DIA DELS ENFARINATS. A l’eixida del Sol del dia dels Sants Innocents, la Justícia Nova començarà la seua presa de poder.
9’00 hores. CARRERA DE L’ALCALDE al carrer de les Eres. Una carrera normalment preparada decidirà qui serà l’alcalde dels Enfarinats. L’alcaldessa constitucional, Mayte Parra, protocol•làriament li donarà la vara de comandament. Després el Jutge, el Fiscal, el Secretari i els Agutzils prendran els seus càrrecs.
10’00 hores. Junts es dirigiran al seu Quarter ubicat a la plaça de l’Església, on els Enfarinats, convertits en el nou Ajuntament ,aplicaran tota la força de la seua llei atrapant els infractors amb l’aixavegó i posant-los multes. I el que no pague… a la presó! Fins i tot es celebraran els juís de la Justícia Nova.
Després tindrà lloc la batalla entre Enfarinats i Oposició. Primer, per facilitar l’accés de tot el món a la festa, hi haurà una batalla de farina i ous, per donar pas a la batalla de coets i pólvora.
Recordem que el terrat de la plaça de l’Església serà zona de mirons i, qui no vulga pols que no vaja a l’era
Demanem als més joves prudència i precaució. La Festa ben entesa perdurarà. La mal feta s’acabarà.
12’00 hores. ARREPLEGADA DELS ENFARINATS. Pels carrers de costum, els Enfarinats aniran demanant i mesurant amb les seues ferramentes per finalitzar a l’Asil de Sant Joaquim.
9’00 hores. DIA DELS CASATS. Junts, Casats, Fadrins, xaramita i tabal aniran a arreplegar el Virrei i el Rei dels Casats, protagonistes del primer dia.
10’30 hores. ARREPLEGADA. Durant el matí, els balladors aniran pels llocs de costum arreplegant les aportacions que desitgen donar botigues i particulars; posteriorment ho portaran a l’Asil.
16’00 hores. ARREPLEGADA DE BALLADORES. Els balladors iniciaran aquest tradicional acte arreplegant primer les balladores i després la Virreina i la Reina de les casades, que es dirigiran a l’Asil de Sant Joaquim, on ballaran en homenatge als nostres majors.
17’00 hores PRIMER DIA DE DANSES o dia dels Casats. Al carrer de les Eres es ballarà la dansa, les folies i la jota. Per promoure els Tapats, la Regidoria de Festes i Tradicions i la Taula de festes d’Hivern donaran un premi en metàl•lic al millor Tapat. Els jutges seran els mateixos Enfarinats, que donaran a conéixer el guanyador en finalitzar la dansa.
22’30 hores BALL DEL VIRREI al Pavelló Poliesportiu Municipal. Durant el descans, sortejarem el mantó. Les balladores i balladors posaran a la venda els números. L’entrada és GRATUÏTA.
“Per potenciar l´ús de la nostra indumentària tradicional, convidem al públic que vinga a ballar amb barret, capa i mantó”.
En finalitzar la Malaguenya, els Casats protagonistes de 2013 pegaran la volta en senyal de compromís.

Activitats per a eixe dia del Col•lectiu Saginosa

12’00 hores. Tallers de ball al pati del Col•legi de les Monges.
14’00 hores. Llegumà Popular al pati de les Monges.
16’00 hores. Taller de Tapats (porteu roba vella, coixineres, mocadors, gorres, abrics antics) i alguna cosa per a destorbar el públic (plomalls, ahuixadors de mosques, garrots, cabassos).
17’00 hores. A ballar al rogle.

Diumenge,  30 de desembre

9’00 hores. DIA DELS FADRINS, representats pel Grup de Danses d’Ibi. Junts, Fadrins, Casats, xaramita i tabal, aniran a arreplegar el Virrei i el Rei dels Fadrins, protagonistes del segon dia.
11’00 hores. VISITA. Com és tradicional els últims anys, els balladors, la xaramita i el tabal iniciaran una cercavila per diversos carrers i un barri, enguany la Ciudad Deportiva.
16’00 hores. ARREPLEGADA DE BALLADORES. Els balladors iniciaran aquest tradicional acte arreplegant primerament les balladores i posteriorment a la Virreina i la Reina de les fadrines.
17’00 hores. SEGON DIA DE DANSES o DIA DELS FADRINS. Al carrer de les Eres es ballarà la dansa, les folies i la jota. Per a promoure els Tapats, la Regidoria de Festes i Tradicions i la Taula de festes d’Hivern donaran un premi, en aquesta ocasió, al millor grup de Tapats. Els jutges seran els mateixos fadrins i casats, i donaran la seua opinió en finalitzar la jota.
22’30 hores. BALL DEL VIRREI al Pavelló Poliesportiu Municipal. Durant el descans, sortejarem la capa. L’entrada serà GRATUÏTA.
“Per potenciar l´ús de la nostra indumentària tradicional, convidem al públic que vinga a ballar amb barret, capa i mantó”.
En finalitzar la Malaguenya, els Fadrins de l’any vinent protagonistes del 2013 pegaran la volta en senyal de compromís

Foto: www.comunitatvalenciana.com
 
 
Mañana viernes empiezan las FIESTAS De INVIERNO De IBI 2012 con el Pregón y presentación de la Revista Enharínate y el domingo será la celebración de Santa Llúcia. El Grupo de Danzas de Ibi *surgix de estas fiestas centenarias que tendrán sus días fuertes el 28 y 30 de diciembre con los Enharinados y las Danzas como hilos conductores. Este año el Grupo de Danzas representará a la Danzó de Solteros, por lo tanto es un año especial para nosotros. Os dejamos el programa de actas:
 

Viernes, 14 de diciembre de 2012

 
 21’00 horas. PREGÓN DE LES FESTES D’HIVERN, desde el balcón del Ayuntamiento viejo, actual Archivo Municipal, en la Plaza de las Cortes, y como acto inaugural de les Festes d’Hivern. A continuación, inauguración de «Expo-Fiesta».
 
21’15 horas. PRESENTACIÓN DEL LIBRO ENFARINA’T. Libro que pretendemos que siga la voz y la memoria de les Festes d’Hivern y sea ventana abierta a todos aquellos que deseen escribir, aportar fotografías o dejar constancia de lo que son cada año estas tradicionales Fiestas. En el Salón de Actos del Archivo Municipal.
 
Al finalizar, se servirá un Vino de Honor para los asistentes.
 
 
 

CELEBRACIÓN DE SANTA LUCÍA

 
 

Sábado, 15 de Diciembre

 
 12’00 horas. Concentración de niños y niñas en la Plaza de la Palla que, precedidos por Castell Vermell, realizarán un pasacalles hasta llegar a la Ermita, donde tendrá lugar el tradicional Bautizo de Santa Lucía.
 
 
 

Domingo, 16 de Diciembre

 
10’00 horas. PROCESIÓN DE SANTA LUCÍA.
 
Desde la Iglesia de la Transfiguración del Señor hasta la Ermita.
 
 10’30 horas. MISA DE SANTA LUCÍA, en la Ermita de la Santa. En terminar se cantaran los tradicionales GOJOS.
 
11’00 horas. CROSS ESCOLAR. Desde la puerta del Ayuntamiento, los primeros clasificados recibirán un jamón como premio. También se sorteará otro entre todos los participantes.
 
 12’45 horas. BAJADA por la Avenida de Joaquín Vilanova de las parejas que este año toman el compromiso de hacer danzas, acompañados por Castell Vermell.
 
 PESADETA DEL TORRÓ. Los hombres ofrecerán a sus parejas la típica «pesadeta» como galantería.
 
 LAS CARRERAS. En primer lugar els Fadrins, desde el Ayuntamiento hasta la Ermita, de ida y vuelta. Seguidamente els Casats, desde la esquina de la Iglesia hasta el Ayuntamiento.
 
 SORTEO Y PROCLAMACIÓN DEL REY DE LES DANSES, desde el balcón del Ayuntamiento, los REYES de Casats i Fadrins invitarán a todo el pueblo con el conocido «EL REY HACE FIESTA». Seguidamente y acompañados por el Sonet, en la Plaza de la Iglésia, todas las parejas bailarán para el público asistente.
 
 La ausencia de Dansà de Fadrins hace que el tradicional Pregó dels Fadrins, que tiene lugar en la Plaza de la Iglesia acompañados por la tradicional burreta, no se celebre este año.
 
           
 
 

Lunes, 24 de Diciembre

 
 9’00 horas. SUBIDA AL BELEN. Salida desde la Plaza de la Iglesia. Esta actividad se realiza desde hace 33 años y tiene como finalidad la colocación de un nacimiento navideño en la cima de la montaña Teixereta, cima emblemàtica para todos los ibenses. La actividad está organizada por la Asociación Amics de les Muntanyes y patrocinada por la Concejalía de Deportes del Ayuntamiento.
 
 12’00 horas. RONDA DE VILLANCICOS. La Unión Musical de Ibi tiene por costumbre en este día tan señalado felicitar la Navidad a todo el pueblo con su música.
 
 18’00 horas. INAUGURACIÓN DE BELENES. En primer lugar, el de la calle de Les Eres, seguidamente, los instalados en la Cueva del Pesebre, la Lonja del Archivo Histórico, la sede social de la Asociación Reys Magos, en la Comisión de Fiestas de Moros y Cristianos, y el de la Ermita San Vicente instalado por el Ayuntamiento.
 
 19’00 horas. «BANDOS» DELS FADRINS.  Inicio de la comitiva en la calle Les Eres, a la altura del cruce con C/ El Ravalet, para terminar delante del Ayuntamiento.
 
 
 

Martes, 25 de Diciembre

 
 10’00 horas. LOS BUENOS DIAS DE NAVIDAD. Concentración dels Fadrins y de Castell Vermell. Posteriormente, pasacalles y visita a las autoridades locales, civiles, militares y eclesiásticas
 
 De nuevo, la ausencia de Dansà de Fadrins hace que el acto conocido como «Los Lazos», en el que les fadrines ofrecen a sus parejas los lazos y el pañuelo que lucen los días 28 y 30, no se pueda realizar este año.
 
 

Jueves, 27 de Diciembre

 
 21’00 horas. «BANDOS» DELS AMANTATS.  Desde la Calle Les Eres, els Amantats irán pregonando con sus «bandos» todo lo que haya sucedido durante el año, finalizando delante del Ayuntamiento.
 
 
 

 Viernes, 28 de Diciembre

 
 8’00 horas. DIA DELS ENFARINATS. Con la salida del sol del Día de los Santos Inocentes, la Justicia Nueva empezará su toma de poder.
 
 9’00 horas. CARRERA DEL ALCALDE en la calle Les Eres. Una carrera normalmente preparada decidirà quién será el alcaldesa dels Enfarinats (Enharinados).  La alcaldesa constitucional, Mayte Parra, le cederá protocolariamente el bastón de mando y el Juez, el Fiscal, el Secretario y los Alguaciles tomarán sus cargos.
 
 10’00 horas. Juntos se dirigirán a su cuartel, ubicado en la Plaza de la Iglesia, donde los Enfarinats, convertidos en el nuevo Ayuntamiento, aplicarán toda la fuerza de su ley atrapando a los infractores con el aixavegó y poniendoles multas. Y el que no pague, a la cárcel!
 
 Posteriormente, se celebrarà la batalla entre Enfarinats y la Oposición. Primero, para facilitar el acceso a la fiesta a todo el mundo, habrá una batalla de harina y huevos, para dar paso a la batalla de cohetes y pólvora.
 
 Recordamos que la terraza de la Plaza de la Iglesia será zona de mirones y, quien no quiera polvo, que no vaya a la era…
 
 Pedimos a los más jóvenes prudencia y precaución. La Fiesta bien entendida perdurarà y la mal hecha se acabarà.
 
 
  12’00 horas. RECOGIDA DELS ENFARINATS. Por las calles de costumbre, els Enfarinats  irán pidiendo y midiendo con sus herramientas para terminar en el Asilo San Joaquín.
 
 8’00 horas. DIA DELS CASATS. Juntos, Casats i Fadrins, charamita y tabal irán a recoger al Virrey y al Rey dels Casats como protagonistas del primer día.
 
 10’30 horas. RECOGIDA. Durante la mañana, los bailadores irán por los sitios de costumbre recogiendo las aportaciones que quieran donar comercios y particulare para, finalmente, llevarlos al Asilo.
 
 15’15 horas. RECOGIDA DE BALLADORES. Els balladors (bailadores) iniciarán este tradicional acto recogiendo primero a les balladores (bailadoras)  y después a la Virreina y la Reina de les Casades (las casadas), que se dirigirán al Asilo San Joaquin para bailar en homenaje a nuestros mayores.
 
 17’00 horas PRIMER DIA DE DANZAS o dia dels Casats. En la calle Les Eres se bailará la dansà, les folies y la jota. Para promover als Tapats (los tapados), la Concejalía de Fiestas y Tradiciones y la Mesa de Invierno (Taula d’Hivern) darán un premio en metálico al Mejor Tapat. Los jueces serán los mismos Enfarinats, que darán a conocer el ganador al finalizar la dansà.
 
 22’30 horas BAILE DEL VIRREY  en el Pabellón del Polideportivo Municipal. Durante el descanso, sortearemos un mantón. Las bailadoras y bailadores posarán en la venta de números. La entrada es GRATUITA.
 
«Para potenciar el uso de nuestra indumentaria tradicional, invitamos al público asistente a que venga a bailar con sombrero, capa y mantón».
 
Al finalizar la Malaguenya, els Casats protagonistas de 2013 darán la vuelta en señal de compromiso.
 
 
 

ACTIVIDADES DE ESTE DIA DEL COL·LECTIU SAGINOSA

 
            12’00 horas. Talleres de baile en el patio del Colegio San Juan y San Pablo. 
            14’00 horas. Llegumà Popular en el patio del colegio.
            16’00 horas. Taller de Tapats (traer ropa vieja, cojineras, pañuelos, gorras, bastones y capazos) 
            17’00 horas.  A bailar en el círculo de la calle Les Eres.
 
           
 

 Domingo, 30 de Diciembre

 
 9’00 horas. DIA DELS FADRINS. Representados por el Grupo de Danzas de Ibi. Juntos, Casats i Fadrins, charamita y tabal irán a recoger al Virrey y al Rey dels Fadrins como protagonistas del segundo día.
 
 11’00 horas. VISITA. Como es tradicional en los últimos años, los bailadores, charamita y tabal iniciarán un pasacalles por diversas calles y un barrio, este año el de la Ciudad Deportiva.
 
 16’00 horas. RECOGIDA DE BALLADORES. Els balladors (bailadores) iniciarán este tradicional acto recogiendo primero a les balladores (bailadoras)  y después a la Virreina y la Reina de les Fadrines (las solteras.
 
 17’00 horas SEGUNDO DIA DE DANZAS o dia dels Fadrins. En la calle Les Eres se bailará la dansà, les folies y la jota. Para promover als Tapats (los tapados), la Concejalía de Fiestas y Tradiciones y la Mesa de Invierno (Taula d’Hivern) darán un premio en metálico al Mejor Grupo de Tapats. Los jueces serán los mismos Fadrins i Casats, que darán a conocer su opinión en finalizar la jota.
 
 22’30 horas BAILE DEL VIRREY  en el Pabellón del Polideportivo Municipal. Durante el descanso, sortearemos una capa. La entrada es GRATUITA.
 
«Para potenciar el uso de nuestra indumentaria tradicional, invitamos al público asistente a que venga a bailar con sombrero, capa y mantón».
 
Al finalizar la Malaguenya, els Fadrins del año próximo darán la vuelta en señal de compromiso.