Festival Gelaters i Torroners, més que un festival

El passat dissabte 14 d’Octubre de 2017, al Teatre Rio de Ibi, va tindre lloc un festival molt especial:

«Gelaters i Torroners»

Una iniciativa del Grup de Danses d’Ibi al que de seguida es va sumar el Grup de Danses de Xixona. Al festival es repassava la història comú dels dos pobles veins, a través dels oficis de Gelaters i Torroners, dels pous de neu, del les serres que els unixen i separen al mateix temps i, per supost, dels balls.

Grups de Xixona i Ibi davant de l'Ermita de Sant Vicent - Foto: Joseantonio Silvestre Fotógrafo

El festival començava amb les paraules de José Ignacio Morón, president del Grup de Danses d’Ibi, seguit de una veu en off que entre ball i ball anava explicant històries relacionades amb els dos pobles, amb el «Güelo» Quico el Nevater i el seu net Jaume.

Es va ballar el Trompot, amb parelles mixtes dels dos grups, seguit del Fandanguet Rodaet i la Safanòria per part del Grup de Danses d’Ibi.

Per tancar la primera part, es ballava la Villanera, també per part de ballaors dels dos grups.

Un moment de l'actuació - Foto Jose Antonio Silvestre Fotógrafo

Després d’un breu descans per a que la Rondalla de Xixona puguera substituir al nostre Sonet, els mateixos ballaors de Ibi i Xixona ballaven la Sandinga.

Mentre el «Güelo» Quico explicava al seu net Jaume la història de la industria del Torró a Xixona, es ballava la Pedreguera de Benissa i la Jota del Raconet de Xixona per part del grup xixonenc.

El Grup de Xixona ballant la Jota del Raconet - Foto José Antonio Silvestre Fotógrafo

José Ignacio Morón prenia la paraula per a donar un ramell de flors a una nova component del Grup de Danses d’Ibi que debutava davant del seu poble: Noemí. El Regidor de Festes Luis Vicente Martí acompanyat de la també Regidora Mª José Herrero entregaven als dos grups uns plats conmemoratius del festival.

Després dels agraïments per part del president del Grup de Danses d’Ibi i de la presidenta del Grup de Danses de Xixona, Noelia Miquel, tots els ballaors dels dos grups omplien l’escenari del teatre per a tancar l’actuació amb el Fandango de Xixona, que el públic assistent (unes 600 persones) va premiar amb un llarg aplaudiment.

El Fandango de Xixona - Foto José Antonio Silvestre Fotógrafo

Des del Grup de Danses d’Ibi, tornem a donar les gràcies al Grup de Danses de Xixona per la implicació amb este festival, perque la bona sintonia que ja existia entre els dos grups ha agumentat amb este dia de convivència, i que ens anima a plantejar futures col.laboracions i projectes comuns.

Este Festival «Gelaters i Torroners» es tornarà a poder vore en Xixona en próximes dates.